kalender

aug26
aug29–sep02
ROLE MODEL
De Parade Amsterdam (NL)
sep06
ROLE MODEL
Nederlands Theater Festival Amsterdam (NL) Theater De Krakeling
nov07
nov07
DIDO DIDO
November Music 's-Hertogenbosch Verkadefabriek
wo 27 jun 2018

Wie is wie:

Danseres Marjolein Vogels

Wie zijn de vrouwen en mannen achter Nicole Beutler? Graag stellen we je voor aan ons team. Marjolein Vogels (34) is al sinds 2010 een onmisbaar deel van ons gezelschap. Lees meer over Marjolein en haar samenwerking met Nicole.

HOI MARJOLEIN, HOE IS JE SAMENWERKING MET NICOLE BEGONNEN?

Mijn kennismaking met Nicole was zeven of acht jaar geleden. Het begon ermee dat ik de voorstelling Enter Ghost zag. Dat vond ik zo geweldig dat ik daarna auditie heb gedaan voor Dialogue With Lucinda. Ik had net daags ervoor een festival georganiseerd in W139, en ik was kapot! De auditie ging dus heel erg slecht. Maar gelukkig vroegen ze me terug voor een herkansing. “Oh ja, je kan het wel,” zei Nicole daarna, “gelukkig heb ik je teruggevraagd.” Zo kwam ik binnen. Ik vond haar werk intrigerend, dus ik vond het geweldig dat ik nu met haar mocht werken.

SINDSDIEN HEB JE IN BIJNA ALLE PRODUCTIES GESTAAN: 2: DIALOGUE WITH LUCINDA, 3: THE GARDEN, 4: STILL LIFE, 5: ECHO, 6: THE SQUARE, 7: TRIPLE MOON. VOEL JE JE ONDERTUSSEN ECHT ONDERDEEL VAN HET GEZELSCHAP?

Jawel! Soms is er even geen productie en zijn er minder contactmomenten. Dan gaat het gevoel een beetje weg. Maar ik blijf ook op andere manieren betrokken bij het gezelschap waardoor ik me wel echt verbonden voel. Ik krijg steeds meer verantwoordelijkheid, zoals dat ik met studenten een nieuwe versie van SQUARE DANCE mocht maken. En andersom werkt Nicole ook mee aan mijn projecten. Zo organiseer ik tijdens Julidans de alternatieve dansroute Off Venue, waarvoor Nicole een nieuw werk maakt in de openbare ruimte en waarvan ik dan een groot deel van het proces op me neem. Soms fotografeer ik tijdens events zoals de WE LIVE HERE Summer Academy, en ik was namens Nicole Beutler Projects een paar jaar redacteur van het Performance Platform.

JE ORGANISEERT DUS ZELF OOK FESTIVALS, WAT HEB JE AL ALLEMAAL GEDAAN?

Ja inderdaad. Ik ben freelance danser sinds ik ben afgestudeerd aan de dansopleiding in Amsterdam. Ik heb ook twee jaar de Mimeopleiding gedaan. Ik heb gewerkt met o.a. choreografen en kunstenaars Jennifer Tee, Vergilio Sienni, Jack Gallagher, Aimée Zito Lema, Ulrike Quade en Arno Schuitemaker. En ik vorm een makersduo met Coralie Vogelaar. Daarnaast organiseer ik evenementen voor het dansveld via mijn platform en festival WhyNot. Dit jaar was ik curator van de laatste editie van het Something Raw dans- en performancefestival. Die diversiteit vind ik leuk: performen, maken en conceptueel bezig zijn als programmeur.

HOE IS HET OM SAMEN TE WERKEN MET NICOLE?

Nicole en ik hebben ondertussen niet meer zoveel woorden nodig om elkaar te begrijpen. Als ze iets zegt, weet ik meteen hoe ik het kan interpreteren. Nicoles conceptuele manier van dansmaken spreek met heel erg aan, en je creëert altijd zelf dingen binnen haar concept. De manier waarop ze over dans en kunst denkt, daar kan ik me in vinden. Ze kijkt verder dan alleen het lichaam en ze werkt en denkt heel interdisciplinair.

WAT IS JE FAVORIETE NICOLE BEUTLER VOORSTELLING?

Dialogue With Lucinda, of Enter Ghost, of The Garden. Ik kan niet kiezen. Als ik moet kiezen welke voorstelling we gaan hernemen? Enter Ghost is leuk om te hernemen, maar daar zit ik niet in, dus dat zou ik jammer vinden. In Lucinda heb ik mijn kuiten kapot gedanst, dus dat is ook geen goed idee. The Garden dan, die is leuk om te doen.

Foto: Nicola Lamburov

vr 29 jun 2018

We houden je graag op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vanaf 25 mei 2018 zijn er nieuwe privacyregels van kracht. Dat betekent in ons geval dat onze nieuwsbrieflezers zich opnieuw moeten aanmelden. Wil jij op de hoogte blijven van nieuws over onze voorstellingen, verdiepende achtergronden, visuele inspiratie, onze open calls en workshops? Laat ons met een paar kliks weten hoe we je kunnen blijven bereiken:

IK WIL OP DE HOOGTE BLIJVEN

ma 13 aug 2018

Nicole Beutler en de 'empowerment' van het publiek

'Dat je uit de voorstelling komt en denkt: ik kan het aan'

In deze video legt Nicole Beutler uit dat je haar stukken kunt zien als Gesamtkunstwerken. Beutler blijft altijd nieuwsgierig naar nieuwe vormen. Als toeschouwer krijg je dus nooit wat je in de vorige voorstelling gezien hebt. Het publiek ‘empoweren’ is waar ze veel behoefte aan heeft: ‘Dat je uit de voorstelling komt en denkt: ik kan het aan!’

Met dank aan het Gieskes Strijbis Fonds en Public Cinema.

TO THE VIDEO

STILL LIFE IN THE CITY

Een poëtische interventie in de buitenruimte.

ROLE MODEL

Een Role Model is soms dichterbij dan je denkt. Een dansconcert in een regie van Nicole Beutler en Magne van den Berg, in samenwerking met DOX.

LIEFDESVERKLARING (voor altijd)

Een theatervoorstelling van Nicole Beutler en Magne van den Berg, in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel en Rudolphi Producties

4: STILL LIFE

Universeel krachtenspel in een dansduet geïnspireerd door Bauhaus