Frascatisessies - Nicole Beutler

Een onderzoek naar muziektheater - open presentatie vrijdag 18 september om 16:00 uur

Frascati heeft een traditie als huis waarbij reflectie een onmisbaar onderdeel is van de kunstpraktijk. Reflectie – het moment dat theorie en praktijk elkaar raken – overstijgt het intieme proces van het creëren van artistiek werk. Het biedt inspiratie, maar ook ruimte om het eigen werk kritisch te analyseren en vervolgens te kunnen plaatsen in een bredere samenhang. Het uitgangspunt van de Frascatisessie is simpel: een groep van 8 à 12 (meest jonge) kunstenaars werkt voor een periode van 2 weken samen met een aansprekende kunstenaar uit de theater- of danswereld. Inmiddels waren o.m. Nicholas Stemann, Johan Simons, Bianca van der Schoot & Suzan Boogaerdt, Emio Greco & Pieter C. Scholten, Anatoli Vassiliev, Rabih Mroué, Lotte van den Berg & Jetse Batelaan, Gerardjan Rijnders, Alvis Hermanis, Jerome Bel en Forced Entertainment te gast. In de sessie staat de ontmoeting met de denkbeelden en werkmethode van een ervaren kunstenaar centraal. Het is eerder een ontmoeting dan een workshop of masterclass: de sessie is een artistieke uitwisseling met een jonge generatie kunstenaars, dwars door circuits en disciplines heen.

In het werk van Nicole Beutler wordt muziek steeds vaker een belangrijke factor. In deze sessie wil zij met de deelnemers muziektheater onderzoeken in de breedste zin van het woord. Van zingende dansers/performers tot dansende/performende muzikanten. Van elektronisch opgenomen muziek tot samen live muziek maken. Een koor van tekst en een koor van beweging. Tekst als muziek en als beweging. Dans als muzikale compositie en muzikale compositie als beweging. De inhoud van een voorstelling ligt immers in de compositie van de verschillende ingrediënten en het werk van Nicole is op natuurlijke wijze interdisciplinair. Daarom nodigt zij mensen van verschillende disciplines uit om naast elkaar en met elkaar te werken en de muziek in de context van de theaterruimte te bestuderen. Ook nodigen we enkele inspirerende gasten uit.

Praktisch

De sessie loopt van dinsdag 8 t/m donderdag 10 en van maandag 14 t/m vrijdag 18 september 2015. Op deze dagen wordt ongeveer van 10.00 tot 15.00 uur gewerkt in Frascati. De avonden en weekenden zijn vrij, hoewel er ook opdrachten worden gegeven om zelfstandig uit te werken. Op vrijdag avond 18 september wordt de sessie afgesloten met een openbare presentatie in Frascati 4. Het inhoudelijk vertrekpunt is het gedachtegoed en werkwijze van Nicole Beutler, het gekozen thema muziektheater en de onderwerpen die de gastsprekers aandragen. Daarnaast wordt nadrukkelijk ook werkmateriaal ingebracht door de deelnemers. De voertaal van de sessie is Engels. Voor deelname aan de sessie wordt een bijdrage in de onkosten gerekend van € 50.

Wie kan deelnemen: muzikanten, dansers, zangers, acteurs, regisseurs, dramaturgen, choreografen, filmmakers en verder iedereen die zich wil verdiepen in het onderwerp. Stuur voor 20 augustus 2015 een korte motivatie en een CV naar berthespoelstra@frascatitheater.nl. We selecteren dan een gevarieerde groep. Na 25 augustus sturen we de deelnemers een inhoudelijke vraag, zodat iedereen zich inhoudelijk kan voorbereiden.

dinsdag 8 t/m donderdag 10 sep
&
maandag 14 t/m vrijdag 18 sep

Open presentation vrijdag 18 sep om 16:00 uur

Geef je op vóór 20 augustus 2015: stuur een korte motivatie en een CV naar berthespoelstra@frascatitheater.nl