Genevieve Murphy: Something In This Universe

OCD: Er zit iets in de eindeloze drang naar perfectie die het verleidelijk en verslavend maakt. 'Something In This Universe' is een solo waarin Genevieve balanceert op het omslagpunt tussen beheersing en destructie. De ruimte waarin zij zich bevindt wordt een plek om naar te ontsnappen. Een plek waarin je kunt genieten van je eigen gezelschap. Een plek die je doodsangst, je teleurstellingen en je zelfverwaarlozing onthult.

Genevieve Murphy (Schotland, 1988) studeerde muziek en compositie aan de conservatoria van Glasgow, Birmingham en Den Haag. Ze woont en werkt in Amsterdam. Als componist combineert ze performance en beeldende kunst met hedendaagse klassieke muziek. Ze is gefascineerd door psychologie en beperkingen en probeert in haar werk de onvoorstelbare en ongrijpbare gevoelens die hiermee gepaard gaan over te brengen.

Murphy’s composities en performances werden o.a. uitgevoerd in het Muziekgebouw aan ‘t IJ, Concertgebouw Amsterdam, Het Stedelijk Museum, Sectie C Eindhoven, Music Showroom SC Zagreb, ESC Graz, La Fenice Theatre Venice, MAXXI Rome en Gaudeaumus Utrecht. Ze werkte samen met o.a. Slagwerk Den Haag, Koninklijk Concertgebouworkest Camerata, Storioni Trio, Ex Novo Ensemble en International Ensemble Modern Akademie Frankfurt.

Naast het maken van composities voor diverse muziek-, beeldende kunst- en theaterprojecten, reist Genevieve door Europa met traditionele en geïmproviseerde stukken voor de doedelzak. Ook treedt ze op met muzikanten als Andy Moor (The Ex) en Terrie Hessels.

Genevieve Murphy wordt begeleid door Nicole Beutler Projects in het kader van De Nieuwe Makersregeling van Fonds Podiumkunsten, een traject van twee jaar.

Concept, directie and muziek: Genevieve Murphy
Set design: Tim Vermeulen
Productie: Nicole Beutler Projects
Co-producenten: Veem House for Performance, Korzo
Mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten
Geluidstechnicus: Joel Thurman
Artistiek advies: Stefan Prins, Nicole Beutler, Yannis Kyriakides
Met dank aan: Nienke Scholts

2018
mei22–23
Genevieve Murphy: Something In This Universe
SPRING Performing Arts Festival SPRING Performing Arts Festival, Utrecht (NL)
tickets