Genevieve Murphy: Something In This Universe

De komende twee jaar wordt componiste Genevieve Murphy begeleid door Nicole Beutler Projects binnen de Nieuwe Makersregeling van het Fonds Podiumkunsten. Murphy en Beutler voelen een verwantschap in de manier waarop ze beiden compositie en performance combineren. Nicole Beutlers choreografieën kunnen gezien worden als composities waarin beeld, geluid en beweging in elkaar grijpen. In haar voorstellingen is muziek bovendien één van de belangrijkste betekenisgevers. Waar Beutlers werk vertrekt vanuit het lichaam en de beweging, begint Murphy bij de muziek. Onder begeleiding van Nicole Beutler zal de componiste haar eigen performancewerk verder ontwikkelen. De solo Something In This Universe is het eerste project dat Murphy bij NBprojects ontwikkelt. In 2019 volgt een tweede voorstelling.

SOMETHING IN THIS UNIVERSE
Het is prettig om toe te geven aan een eindeloze drang naar perfectie. Dit maakt dwangneuroses verleidelijk en verslavend. De solo Something In This Universe van componist, muzikant en performer Genevieve Murphy balanceert op het omslagpunt tussen beheersing en destructie. Ze creëert een individuele ruimte, waar je je in kunt verliezen. Het is een plek die je een reden geeft om te genieten van je eigen gezelschap. Maar ook een plek die doodsangst, teleurstelling en zelfverwaarlozing openbaart. Murphy is gefascineerd door psychologie en beperkingen. In haar werk probeert ze de onvoorstelbare en ongrijpbare gevoelens die hiermee gepaard gaan over te brengen.

GENEVIEVE MURPHY
Genevieve Murphy (Schotland, 1988) studeerde muziek en compositie aan de conservatoria van Glasgow, Birmingham en Den Haag. Ze woont en werkt in Amsterdam. In haar kunstpraktijk combineert ze performance en beeldende kunst met hedendaagse klassieke muziek.

Murphy’s composities en performances werden o.a. uitgevoerd in het Muziekgebouw aan ‘t IJ, Concertgebouw Amsterdam, Het Stedelijk Museum, Sectie C Eindhoven, Music Showroom SC Zagreb, ESC Graz, La Fenice Theatre Venice, MAXXI Rome en Gaudeaumus Utrecht. Ze werkte samen met o.a. Slagwerk Den Haag, Koninklijk Concertgebouworkest Camerata, Storioni Trio, Ex Novo Ensemble en International Ensemble Modern Akademie Frankfurt.

Naast het maken van composities voor diverse muziek-, beeldende kunst- en theaterprojecten, reist Genevieve door Europa met traditionele en geïmproviseerde stukken voor de doedelzak. Ook treedt ze op met muzikanten als Andy Moor (The Ex) en Terrie Hessels.


Voor de website van Genevieve, klik hier.

Concept, directie and muziek: Genevieve Murphy
Set design: Tim Vermeulen
Productie: Nicole Beutler Projects
Co-producenten: Veem House for Performance, Korzo
Mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten
Geluidstechnicus: Joel Thurman
Artistiek advies: Stefan Prins, Nicole Beutler, Yannis Kyriakides
Dramaturg: Nienke Scholts
Met dank aan: Esther Snelder, BAU

2018
mei22–23
Genevieve Murphy: Something In This Universe
SPRING Performing Arts Festival SPRING Performing Arts Festival, Utrecht (NL)
tickets
mei26
Genevieve Murphy: Something In This Universe
Korzo Korzo, Den Haag (NL)
tickets