Three day Kalarippayattu workshop

Met de Indiase meester Bosko Joseph

DRIEDAAGSE WORKSHOP KALARIPPAYATTU
door Gurruckal Bosko Joseph (UK)

Datum: 18, 19, 20 JUNI 2018
Tijd: 10:00 - 14:00
Locatie: BAU studio, Entrepotdok 4 Amsterdam

Maak kennis met deze eeuwenoude martial art die voor Nicole Beutler onmisbaar is geworden in de training van haar dansers en zichzelf.

KALARIPPAYATTU
Kalarippayattu is een body & mind training afkomstig uit Kerala, Zuid-India. Het een zelfverdedigingsmethode en een helend systeem. De training ontwikkelt kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, doorzettingsvermogen, concentratie, wilskracht en bewegingen vloeiend als een rivier. Het is een erg volledige, veel vergende maar wonderschone transformatieve lichaamstraining. Kalarippayattu is een training van het volledige bewustzijn, ideaal voor de strijder, de danser en de performer. Verschillende diepe en lage dierenposes worden gecombineerd met dynamische hoge kicks en sprongen. In Kalarippayattu komen we onze eigen grenzen tegen en leren we er voorbij te komen. Het ontwaakt de instincten en maakt ons bewust van onze lichaamskracht. Het gaat om beweging in de ruimte, in relatie tot de mensen om je heen.

De workshop is bedoeld voor beginners met wat achtergrond van Kalarippayattu, en voor gevorderde studenten. Net als in India beginnen we de dag allemaal samen, om vervolgens gelijktijdig op verschillende niveaus te trainen. Meer informatie over Kalarippayattu meester Bosko Joseph vind je op zijn website www.kalarimasters.com. Kalarippayattu is tevens een helend systeem, waar massages bij horen. Bosko zal massages aanbieden na de training. Neem contact op met Djahan als je daar in interesse in hebt.

AANMELDING EN CONTACT
Wil je deelnemen aan de driedaagse workshop, geef je op door een mail te sturen naar Justa Ter Haar, via justa@nbprojects.nl

Reserveren massages kan via Djahan Manuela Mazhari: djahanmanuelamazhari@gmail.com

BIJDRAGE
We vragen een kleine bijdrage aan de kosten (reis- en verblijfkosten Bosko) van slechts €50 voor de drie dagen. Wil je een losse dag deelnemen dan vragen we €20 per dag. Ons streven is een groep van mensen die alle dagen deelnemen. Vooraf betalen, neem a.u.b. contact op met Justa.

VOORBEREIDING
In aanloop naar de workshop op 18, 19 en 20 juni voorziet KALARI AMSTERDAM een aantal voorbereidende lessen. Een beetje voorbereiding maakt de workshop veel leuker. De trainingen worden gegeven door Djahan Manuela Mazhari en vinden plaatse op maandag van 10.00 tot 12.00 en op woensdag van 9.30 tot 11.30. (Kosten les €10).

De locatie van deze lessen wordt aangekondigd op Facebook: https://www.facebook.com/Kalarippayatamsterdam/ Een aantal trainingen zullen plaatsvinden in onze BAU studio, Entrepotdok 4 in Amsterdam, en een aantal in de Singel studio, 1e Nassaustraat 7, Amsterdam.

21 en 23 mei, BAU 28 en 30 mei, waarschijnlijk CREA 4 en 6 juni, BAU 11 en 13 juni, Singel (dubbelcheck de locatie op facebook!)

KALARI AMSTERDAM
Deze workshop wordt georganiseerd in samenwerking met Kalari Amsterdam, de trainingsgroep onder leiding van Djahan Manuela Mazhari, die sinds 2002 bestaat. Kalari Amsterdam volgt de methode van meester E. P. Vasudeva Gurrukal. Sommige studenten, waaronder Nicole, hebben bij hem lessen gevolgd in zijn CVN Kalari trainingscentrum in het dorpje Kaduthuruty in Kerala, Zuid-India.

EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN KALARIPPAYATTU
Kalarippayattu is één van de oudste martial arts. Het komt uit Kerala, Zuid-India. Door de jaren heen werd het beoefend door vrouwen en mannen van alle verschillende religies. De geschiedenis dateert de oorsprong van Kalarippayattu terug naar 1500 v.Chr.. Het rijke verleden van deze vechtsport is doordrenkt met mythes en legendes.

Nadat de Zuid-Indiase prins Ta Mo zijn koninkrijk en erfenis had afgezworden, bewandelde hij het Boeddhistische pad. Hij is bekend onder de naam Bodhidharma. Tijdens zijn reizen ontmoette hij grote Kalarimeester en van hen leerde hij de geheimen van Kalarippayattu. Later onderwees hij de filosofieën die hij had opgedaan aan de monniken van Shaolin. Tijdens de middeleeuwen bestond er een bepaalde kaste, de Kshatriyas, wiens plicht het was om de verschillende koninkrijken te verdedigen. In de tijd van Britse kolonisering werd dit verboden, en verdwenen ze onder de radar. Bijna is dit rijke erfgoed verloren gegaan, maar gelukkig bleef er weerstand en bleven mensen in het geheim beoefenen en onderwijzen.

De Kalari is een speciale plek die doet denken aan een tempel en kent rituelen, bloemoffers, mantra’s, olielampen en gedisciplineerd werk van zonsopgang tot –ondergang. De Kalari heeft een aarden trainingsvloer met daaromheen kleinere ruimtes waar patiënten aan allerlei kwalen worden behandeld. Een Kalari-Guru is tevens een Ayurvedische genezer, een psychotherapeut, een kruidendokter en dorpsarts. Al zijn geheime kennis over de vitale punten van het lichaam heeft hij van zijn eigen Guru geleerd.

DJAHAN MANUELA MAZHARI
Djahan is een Iraans-Colombiaanse danseres. Ze behoort tot de eerste generatie postmoderne dansers in Colombia. Ze is mede-oprichter van het gezelschap Noruz. Haar werk werd geïnspireerd door choreografen als David Zambrano, Angels Margalit, Pep y Maria en Marianela Boan uit Cuba. Tijdens reizen naar India specialiseerde Djahan zich in Kalarippayatuu en Mohini Attam (een klassieke Indiase dans uit Kerala). Ze werkte als danser en performer voor Sassan Saghar Yagmai, Dick Hauser, DOX, Agaath Witteman en Miranda Lakerveld. Djahan maak eigen choreografieën met pure kalari-bewegingen, en treedt op met solostukken in uiteenlopende stijlen. Ze was als docent verbonden aan Nicole Beutler Projects, Internationaal Dans Theater en Emio Greco companies.