Vormen van opdringerigheid

Een drieluik van Collectief Het Paradijs

Vormen van Opdringerigheid is de tweede avondvullende voorstelling van Collectief Het Paradijs. De drie aktes worden door drie verschillende regisseurs geregisseerd: Ko van den Bosch, Jacop Ahlbom en Nicole Beutler. Van den Bosch schreef in opdracht van productiehuis Feikes Huis een nieuwe theatertekst, op voorwaarde dat Collectief Het Paradijs deze dan zou mogen ensceneren.

Openbare ruimte, privésfeer, het eigen hoofd
Negen personages bevinden zich in een absurde busrit. Door allerlei vormen van opdringerigheid worden de personages gedwongen om zich tot elkaar te verhouden. De busrit komt in een eindeloze bocht tot een crash waarna de personages naar hun privésfeer worden gelanceerd. Maar de opdringerigheid dringt door tot de moderne slaapkamer waar high-tech smart tv’s en andere huishoudapparatuur kunnen worden afgeluisterd en gemanipuleerd. Wanneer zelfs de privésfeer niet meer veilig is voor opdringerigheid heeft de mens nog maar één laatste toevluchtsoord: het eigen hoofd. Hoe veilig is deze plek?

Vele vormen van opdringerigheid
Opdringerigheid komt voor in vele gedaantes: van felgekleurde leggings, intense zoete parfums en praatgrage opaatjes tot pushberichten over bomaanslagen, zwartepietendiscussies, wegblokkade protesten en hashtag-me too-aantijgingen.

Verbinding
De groep omhelst opdringerigheid als laatste poging tegen de vertrutting van de samenleving. Al jaren klinkt er in de samenleving de oproep tot meer verbinding tussen politiek en burger, tussen glazenplafonds en sloophamers, tussen nieuwe Nederlanders en oude stadsbewoners. Zelfs op Europees vlak lijken de verbindingen kwijt te zijn. Juist in een tijd waarin bijvoorbeeld ‘hashtag-me-too-discussies’, ‘fakenews’ ons steeds meer uit elkaar lijken te drijven hebben we een gezonde dosis opdringerigheid nodig om weer tot elkaar te komen. Want hoe komen we anders aan het nummer van die leuke chick bij de bowling?

Foto: Bart Grietens

SPEELDATA

17 MRT 2021 TRY OUT Theater Rotterdam
18 MRT 2021 TRY OUT Theater Rotterdam
19 MRT 2021 PREMIERE Theater Rotterdam
26 MRT 2021 Stadsschouwburg de Harmonie, Leeuwarden
31 MRT 2021 Toneelschuur, Haarlem
03 APRIL 2021 ECI Cultuurfabriek, Roermond
08 APRIL 2021 Pand P, Eindhoven
10 APRIL 2021 Theater Ins Blau, Leiden
16 APRIL 2021 De Lieve Vrouw, Amersfoort
21 APRIL 2021 Theater De Nieuwe Vorst, Tilburg
23 APRIL 202 Schouwburg Amstelveen
28 APRIL 2021 HNT/ Theater aan het Spui, Den Haag
29 APRIL 2021 Theater aan de Slinger, Houten
1 MEI 2021 Theater de Verbeelding, Purmerend
6 MEI 2021 De Lawei, Drachten
14 MEI 2021 Schouwburg Het Park, Hoorn
19 MEI 2021 Theater Speelhuis, Helmond
20 MEI 2021 Theater De Vest, Alkmaar
21 MEI 2021 Theater De Meervaart, Amsterdam
26 MEI 2021 Theater Concordia, Enschede

CREDITS

Spel/productie/vormgeving: Santino Slootweg, Jurriaan de Vos, Len Pillen, Luuk Weers, Hali Neto, Sue-Ann Bel, Ivar Schutte, Jasper Koopmans en Vincent van Woerkom.
Script: Ko van den Bosch
Eindregie akte een: Ko van den Bosch
Eindregie akte twee: Jakop Ahlbom
Eindregie akte drie: Nicole Beutler
Lichtontwerp/techniek: Marcel Slagter
Grafische vormgeving: Vincent van Woerkom
Scènefotografie: Bart Grietens
Productie: Mirjam Zwanenburg
Dramaturgie: Eline de Mey
Zakelijke leiding: Karin van den Berg
Tourneeplanning: Theaterzaken Via Rudolphi

Vormen van Opdringerigheid is een coproductie van Collectief Het Paradijs, Feikes Huis, JaKop Ahlbom Company, Nicole Beutler Projects en Productiehuis Theater Rotterdam.