ma 11 jun 2018

Nicole Beutler genomineerd voor Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2018

De grootste theaterprijs van Nederland voor kwaliteit en diversiteit in de podiumkunsten

Op maandag 11 juni heeft het Gieskes-Strijbis Fonds de vijf genomineerden voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2018 bekend gemaakt. De genomineerden zijn Nicole Beutler, Jens Bouttery, Maatschappij Discordia, Miranda Lakerveld en ROSE stories.

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt worden aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Met het prijzengeld van 2x € 60.000 is het de grootste podiumprijs van Nederland.

DURF EN EIGENZINNIGHEID
De adviescommissie voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2018 bestaande uit Anoek Nuyens, Tanja Mlaker, Tobias Kokkelmans, Jan Zoet en Bo Tarenskeen roemt de durf en vernieuwingsdrang van de genomineerden.

De adviescommissie over de nominaties: “De genomineerden van dit jaar vormen een bijzonder gezelschap dat dwars door genres en generaties heengaat: van opera tot dans en van theater tot muziek. Wat de genomineerden delen met elkaar is een onverschrokken en onderzoekende houding, waaruit voorstellingen ontstaan die vernieuwend repertoire opleveren, maar ook nieuw publiek aantrekken. De tomeloze inzet en eigenzinnigheid van de genomineerden maakt dat zij het podiumlandschap bevragen en vernieuwen via hun werk.”

DE NOMINATIES
Choreograaf en theatermaker Nicole Beutler, drummer en componist Jens Bouttery, theatercollectief Maatschappij Discordia, operaregisseur Miranda Lakerveld en story producers ROSE stories zijn de genomineerden voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2018.

Tino Wallaart, directeur van het Gieskes-Strijbis Fonds: “De vijf genomineerden voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2018 zijn eigenzinnige, ambitieuze makers die het Nederlands podiumlandschap verrijken met bijzondere voorstellingen, performances en projecten. Van deze kunstenaars hoopt het Gieskes-Strijbis Fonds de komende tijd nog veel te mogen zien en horen.”

Lees hier de biografieën van de genomineerden.

OVER DE GIESKES-STRIJBIS PODIUMPRIJS
Om makers van podiumkunsten te ondersteunen heeft het Gieskes-Strijbis Fonds een prijs in het leven geroepen: de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Met het prijzengeld van 2 x € 60.000 is het de grootste podiumprijs van Nederland. Makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans komen in aanmerking voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Van de kandidaten wordt verwacht dat ze een duidelijke visie hebben op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek en het ontwikkelen van nieuw repertoire.

De twee winnaars van de prijs ontvangen ieder een bedrag van 60.000 euro. Met deze regeling wil het fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project. De winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2018 worden op 26 juni 2018 bekend gemaakt.

Foto: Caroline Bijl