wo 27 jun 2018

Wie is wie:

Danseres Marjolein Vogels

Graag stellen we je voor aan ons team. Marjolein Vogels (34) is al sinds 2010 een onmisbaar deel van ons gezelschap. Lees meer over Marjolein en haar samenwerking met Nicole.

HOI MARJOLEIN, HOE IS JE SAMENWERKING MET NICOLE BEGONNEN?

Mijn kennismaking met Nicole was twaalf jaar geleden. Het begon ermee dat ik de voorstelling Enter Ghost zag. Dat vond ik zo geweldig dat ik in 2010 auditie heb gedaan voor 2: Dialogue With Lucinda. Ik had net daags ervoor een festival georganiseerd in W139, en ik was kapot! De auditie ging dus heel erg slecht. Maar gelukkig vroegen ze me terug voor een herkansing. “Oh ja, je kan het wel,” zei Nicole daarna, “gelukkig heb ik je teruggevraagd.” Zo kwam ik binnen. Ik vond haar werk intrigerend, dus ik vond het geweldig dat ik nu met haar mocht werken.

SINDSDIEN HEB JE IN BIJNA ALLE PRODUCTIES GESTAAN: 2: DIALOGUE WITH LUCINDA, 3: THE GARDEN, 4: STILL LIFE, 5: ECHO, 6: THE SQUARE, 7: TRIPLE MOON. VOEL JE JE ONDERTUSSEN ECHT ONDERDEEL VAN HET GEZELSCHAP?

Jawel! Soms is er even geen productie en zijn er minder contactmomenten. Dan gaat het gevoel een beetje weg. Maar ik blijf ook op andere manieren betrokken bij het gezelschap waardoor ik me wel echt verbonden voel. Ik krijg steeds meer verantwoordelijkheid, zoals dat ik met studenten een nieuwe versie van SQUARE DANCE mocht maken. En andersom werkt Nicole ook mee aan mijn projecten. Zo organiseer ik tijdens Julidans de alternatieve dansroute Off Venue, waarvoor Nicole een nieuw werk maakt in de openbare ruimte en waarvan ik dan een groot deel van het proces op me neem. Soms fotografeer ik tijdens events zoals de WE LIVE HERE Summer Academy, en ik was namens Nicole Beutler Projects een paar jaar redacteur van het Performance Platform.

JE ORGANISEERT DUS ZELF OOK FESTIVALS, WAT HEB JE AL ALLEMAAL GEDAAN?

Ja inderdaad. Ik ben freelance danser sinds ik ben afgestudeerd aan de dansopleiding in Amsterdam. Ik heb ook twee jaar de Mimeopleiding gedaan. Ik heb gewerkt met o.a. choreografen en kunstenaars Jennifer Tee, Vergilio Sienni, Jack Gallagher, Aimée Zito Lema, Ulrike Quade en Arno Schuitemaker. En ik vorm een makersduo met Coralie Vogelaar. Daarnaast organiseer ik evenementen voor het dansveld via mijn platform en festival WhyNot. Dit jaar was ik curator van de laatste editie van het Something Raw dans- en performancefestival. Die diversiteit vind ik leuk: performen, maken en conceptueel bezig zijn als programmeur.

HOE IS HET OM SAMEN TE WERKEN MET NICOLE?

Nicole en ik hebben ondertussen niet meer zoveel woorden nodig om elkaar te begrijpen. Als ze iets zegt, weet ik meteen hoe ik het kan interpreteren. Nicoles conceptuele manier van dansmaken spreek met heel erg aan, en je creëert altijd zelf dingen binnen haar concept. De manier waarop ze over dans en kunst denkt, daar kan ik me in vinden. Ze kijkt verder dan alleen het lichaam en ze werkt en denkt heel interdisciplinair.

WAT IS JE FAVORIETE NICOLE BEUTLER VOORSTELLING?

2: Dialogue With Lucinda, of Enter Ghost, of 3: The Garden. Ik kan niet kiezen. Als ik moet kiezen welke voorstelling we gaan hernemen? Enter Ghost is leuk om te hernemen, maar daar zit ik niet in, dus dat zou ik jammer vinden. In Lucinda heb ik mijn kuiten kapot gedanst, dus dat is ook geen goed idee. 3: The Garden dan, die is leuk om te doen.

Tekst en foto: Mayke Klomp