di 01 jan 2019

Een nieuwjaarsbrief van Nicole Beutler

2019, een jubileumjaar

Lieve vrienden,

Midden in de winter is alles rustig en kalm terwijl langzaam het nieuwe jaar opstart. Het wordt een bijzonder jaar voor ons. Tien jaar geleden, startte ik met Janine Dijkmeijer en Josta Obbink NBprojects. Inmiddels zijn we met een team van zes en nog steeds ontwikkelen en groeien we constant. Dit jaar veranderden we ook onze naam in Nicole Beutler Projects. Maar er is nog meer: In 2019 maak ik al twintig jaar werk voor theater, word ik vijftig jaar oud en wordt het honderdjarige jubileum van de Bauhaus-beweging herdacht. Genoeg redenen om het jaar te vieren en het bijzondere aandacht te geven.

Ten eerste spelen we in de hele maand januari nog Liefdesverklaring (voor altijd) in een gedeeltelijk nieuwe bezetting met Annet Malherbe en Lukas Dijkema. Kijk hieronder voor meer info en mis deze voorstelling niet, want de vier geweldige acteurs brengen hun liefde voor de kunst en het publiek en hun grenzeloos idealisme voor het theatervak ten tonele. Eind januari presenteren we COME TOGETHER #4, drie dagen met vijftig kunstenaars uit de dans/ perfomance / beeldende kunst / muziek in alle zalen en gangen van Frascati. Lees meer hierover onderin de nieuwsbrief.

In april brengen we 4: STILL LIFE terug naar het theater; onze coproductie met Theater Malpertuis uit 2013. We repeteren eerst in de magisch mooie Dampfzentrale in Bern en komen daarna naar de Nederlandse theaters. Het blijven spelen van ons repertoire is voor ons een vorm van duurzaamheid, een manier om zorg te dragen voor de investering die in het maken van een voorstelling vloeit. Dit duet geïnspireerd door Bauhaus brengen we terug in het Bauhaus-jubileumjaar.

Na twee jaar voorbereiding gaat in mei onze nieuwe voorstelling 8: METAMORPHOSIS in première bij onze geweldige coproductie-partners: een première op de Operadagen in Rotterdam, met een avant-premiere in de ITA in Amsterdam. Samen met een sterk team van acht dansers en zangers, de drummer Frank Rosaly, mijn vaste componist Gary Shepherd, lichtontwerper Minna Tiikkainen en scenograaf Julian Maiwald transformeren we het perspectief op de grote zaal. The Cold Song van Henry Purcell is de inhoudelijke en compositorische 'springplank'. Het stuk wordt een ritueel waarin oude patriarchale structuren smelten en een nieuwe tijd op komst is. Een uitdagend project! De repetities zijn al begonnen en ik kijk er naar uit om er verder aan te werken. We houden jullie op de hoogte.

In juni begint de internationale tournee van ROLE MODEL, mijn co-regie met Magne van den Berg in coproductie met DOX. We spelen op festivals in Linz, Freiburg, Düsseldorf en hebben een tweede tournee in Nederland in het najaar. Het stuk is voor een jonger publiek gemaakt en viert diversiteit en vrouwelijke kracht op een stevige soundtrack van Gary Shepherd.

Ten slotte presenteren we in november ook nog NBcollection 2019, een verzameling van werk uit de afgelopen jaren. We zijn verheugd over de steun van onze belangrijkste partners in de stad; Frascati en ITA. Van 14 t/m 18 november tonen we hier een mooie selectie uit ons repertoire. In Frascati tonen we een voorstelling uit 2003, the exact position of things, toen nog een productie binnen mijn collectief LISA. Het stuk wordt gespeeld door de originele cast: Hester van Hasselt en Esther Snelder! Deze donkere, visueel en auditief gecomponeerde voorstelling is één van mijn eerste producties met mijn sterke team Minna Tiikkainen en Gary Shepherd. Het stuk onderzoekt het verlies van houvast dat de ziekte Alzheimer met zich meebrengt. Een tragisch onderwerp dat met subtiele humor wordt bekeken.


In ITA tonen we de drie grote zaal producties van de afgelopen jaren: 5: ECHO, 6: THE SQUARE en 7: TRIPLE MOON. Op basis van de cirkel, het vierkant en de driehoek reflecteren deze stukken op de manier waarop we samenleven. De cirkel nodigt uit tot nadenken over circulaire tijd en oude rituelen zoals cirkeldansen; het vierkant vraagt, als cultureel teken, om ordening en polarisatie en verhoudt zich op die manier tot recente populistische machtsmanifestaties; de driehoek, het delta, is een vrouwelijk en spiritueel teken dat refereert aan het nieuwe feminisme. Behalve deze voorstellingen staat er nog veel meer te gebeuren tijdens NBcollection, wordt vervolgd!

In 2019 vieren we dat we al twintig jaar theatermaken, gedreven door idealisme en betrokkenheid, in de overtuiging dat elk klein deel bijdraagt aan een betere wereld. Samen met mijn team zet ik me in voor de poëzie van de tussenruimte, voor het immateriële, voor het nog niet bekende, het ongrijpbare, het complexe, voor een balans van het vrouwelijke en het mannelijke, voor de kracht van het individu en voor samenwerking op alle niveaus.

Ik hoop jullie allemaal te zien ergens bij een voorstelling of event dit jaar.
Veel dank voor jullie steun en support in al die jaren,
Nicole


Photo: Anja Beutler