8: METAMORPHOSIS

2019, Een coproductie met de OPERADAGEN ROTTERDAM en ITA

Het ijs smelt, het klimaat verandert, gevestigde machtsverhoudingen beginnen te verschuiven. Een grote onzekerheid ligt voor ons. 8: METAMORPHOSIS is een dansvoorstelling én een hedendaagse opera over het omarmen van de aankomende veranderingen. Zal het geleidelijk gaan of met pijnlijke schokken? Na haar indrukkwekkende Bauhaustrilogie keert regisseur en choreografe Nicole Beutler terug naar de grote zaal met een nieuw, tot de verbeelding sprekend Gesamtkunstwerk.

Acht mannen – dansers, zangers en een drummer – slepen je mee in een bezwerend ritueel voor de nieuwe tijd. Geïnspireerd op de wiskundige overgangen in de zinsbegoochelende kunst van M.C. Escher transformeren bekende patronen tot verrassende nieuwe mogelijkheden. 8: METAMORPHOSIS nodigt je uit in de schemerzone: een hoopvol én dreigend tussengebied. Is vernietiging noodzakelijk voordat we op een nieuwe manier leren samenleven?

Het bevroren ritme van Henry Purcells ‘The Cold Song’ stuwt de voorstelling voort. In dit beklijvende lied beklaagt een wintergeest zich over de lente. Hij verzet zich uit alle macht, maar moet uiteindelijk smelten. Indringende koorzang, virtuose percussie van drummer Frank Rosaly en de filmische soundtrack van componist Gary Shepherd ontrafelen het muziekstuk langzaam tot een bevrijdende muzikale explosie.

Als een ‘beeldend kunstenaar in het theater’ componeert Beutler een dansopera volgens haar eigen wetten. Op zoek naar een nieuw perspectief wordt de theaterzaal volledig omgedraaid. De ruimte wordt één groot levend organisme. Dans, muziek, lichtkunst en beeldende compositie versmelten tot een totaalervaring die alle zintuigen prikkelt.

PUBLIEKSREACTIES

"Zeer verrassende voorstelling met bijzondere elementen. Goed uitgvoerd, bijna perfecte timing." Bezoeker Hengelo

"Tha fuck! Niet geweten dat ik zo geraakt kon worden door techniek en de beelden! Ondanks dat ik minder van abastract dans ben had ik het blijkbaar nodig om diep geraakt te worden. DANK!!" Bezoeker Hengelo

"Het was verbijsterend en onvoorstelbaar. Unieke ervaring." Bezoeker Den Haag.

"Geweldig! Anders dan alles wat ik heb gezien. Heel blij dat we ervoor uit de Betuwe zijn gekomen. Terecht 5 sterren." Bezoeker Den Haag

"Overweldigend, adembenemend, ontroerend & zinneprikkelend." Bezoeker Den Haag

"Bijzonder, indrukwekkend. Mooi. Ben er stil van." Bezoeker Den Haag

"Het was echt een hele fijne voorstelling. <3 Zo mooi, zulke goede spelers :)(ps. Ik zou graag zo’n t-shirt hebben)." Bezoeker Haarlem

"Het was weer ongelooflijk. No compromise, houden zo." Bezoeker Drachten

Nicole Beutler - concept, regie, choreografie in nauwe samenwerking met het team:
Felix Schellekens, Dominic Kraemer, Arnout Lems, Sebastian Pickering Pedersen, Rob Polmann, Timo Tembuyser, Christian Guerematchi - performers, medemakers
Frank Rosaly - slagwerk
Gary Shepherd, Henry Purcell - muziek
Jessica Helbach - kostuum
Minna Tiikkainen - lichtontwerp
Julian Maiwald - scenografie
Igor Dobricic - dramaturgie
João Dinis Pinho - repetitor, performance, tourbegeleiding
Justa ter Haar - artistieke assistentie
Fabienne Vegt - dramaturgisch advies
Tijmen Teunissen, João Dinis Pinho - tweede cast
Julian Maiwald, Prem Scholte Albers, Desirée van Gelderen - lichttechniek
Valentijn Berkhout - geluidstechniek
Marijn Maurits - productie-assistentie

Len Rooth, studio l&rooth - campagne
Aisha Zeijpveld - campagnefotografie
Bas de Brouwer - registratie, teasers en trailer

Theaterzaken Via Rudolphi - acquisitie & tourneeplanning

Producent: Nicole Beutler Projects
Coproducenten: Operadagen Rotterdam, Internationaal Theater Amsterdam
Met steun van: Ammodo, Fonds 21, Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst

▲ eerdere speeldata
▼ eerdere speeldata
2019
mei18
8: METAMORPHOSIS
Internationaal Theater Amsterdam Internationaal Theater Amsterdam, Amsterdam (NL)
Avant-première
mei20
8: METAMORPHOSIS
Operadagen Rotterdam Operadagen Rotterdam, Rotterdam (NL)
Premiere
mei21
8: METAMORPHOSIS
Operadagen Rotterdam Operadagen Rotterdam, Rotterdam (NL)
aug25
8: METAMORPHOSIS
Uitmarkt: Stadsschouwburg Amsterdam Uitmarkt: Stadsschouwburg Amsterdam,
Fragment
sep18
8: METAMORPHOSIS
Stadsschouwburg Utrecht Stadsschouwburg Utrecht, Utrecht (NL)
sep25
8: METAMORPHOSIS
Schouwburg Hengelo Schouwburg Hengelo, Hengelo (NL)
sep28
8: METAMORPHOSIS
De Lawei De Lawei, Drachten (NL)
okt04
8: METAMORPHOSIS
Nederlandse Dansdagen Nederlandse Dansdagen, Maastricht (NL)
Fragment
okt11
8: METAMORPHOSIS
Schouwburg Haarlem Schouwburg Haarlem, Haarlem (NL)
okt17
8: METAMORPHOSIS
Het Nationale Theater Het Nationale Theater, Den Haag (NL)
okt31
8: METAMORPHOSIS
Stadsschouwburg De Harmonie Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden (NL)
2020
jun12–20
8: METAMORPHOSIS
Oerol Festival Oerol Festival, Terschelling (NL) Terschelling
OEROL Festival CANCELLED

recensies

"Een hallucinerende en compromisloze voorstelling waarin dans en opera een beeldrijke eenheid vormen." Jury nominatie Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie 2020

8: Metamorphosis is een imponerende dansopera over de patriarchale structuur die van geen wijken wil weten. ★★★★★ (Volkskrant, Annette Embrechts, 23/05/2019)

De acteurs zijn fantastisch. De bewegingen in volkomen synergie, de zang hemels, de intentie overtuigend. Het is allemaal weergaloos. Met als hoogtepunt het moment dat de toeschouwers op het podium de zaal in kunnen kijken. Echt een van de allermooiste toneelbeelden ooit. De tranen springen spontaan in je ogen. Grandioos.(Musicalnieuws)

8: Metamorphosis explores the transition space regarding ecological awareness that we are currently in, the inhuman in humans, the change accompanied by destruction and the change without it. As it is written in the brilliant booklet supporting the performance, it is encouraging us to ask brave questions and look into the future, for we must negotiate a new deal. How do we define anew the role of men in a time that calls for de-centering both of masculinity and of humanity? (Arts Talk Magazine)

Een rode lamp gloeit als een ondergaande zon in de diepte en net daarvoor maakt een fragiele boom de fantasie compleet. Machtig. (Jordi Ribot i Thunnissen)

De ervaring van 8: METAMORPHOSIS gaf mij een onvergetelijk moment waarbij schoonheid en troost tezamen kwam. Het resultaat van de zoektocht.

8: Metamorphosis heeft grote indruk op me gemaakt en ik voeg hem graag toe aan mijn lijst van favoriete dansvoorstellingen. Wat een performance door de spelers, wat een hallucinerend toneelbeeld, wat een goed vormgegeven verhaal en dramaturgie.

Zijn het industriële managers, advocaten, makelaars? Mensen die bij de wereld van geld en macht horen of willen horen. Ze zingen, dansen en acteren allemaal magistraal. - Neil van der Linden