1: SONGS

1: SONGS

uit: concertnews.be 26/8/2010

Een film beeld uit "Roma, citta, aperta" (1945) van Roberto Rossellini in zwart wit, zien we wat wazig. Beetje bij beetje verscherpt de dramatische beeld van de vrouw die wegrent van een oldtimer. Een vrouw die haar geliefde achternarent die gedeporteerd wordt. Links zien we soldaten die mensen tegen de muur gedrukt hebben. Hun geweren zijn op hen gericht.

De sterkte van de beeld is de mix van angst en liefde die elkaar tegelijkertijd ontmoeten. Tragische personages uit de theatergeschiedenis zijn de rode draad doorheen de voorstelling. Van Marie (1836) over Gretchen (1789), a woman (1930), Jane (1847), Sarah (1999), Charlie (1940) en Medea (480 BC) zijn maar enkele die voorkomen in de voorstelling van Nicole Beutler. Zij laat Sanja Mitrovic, die 1:Songs mee creeerde, oorspronkelijke teksten in het Engels op een bedje van elektro zingen, fluisteren en dan weer uitschreeuwen. Thema: de liefde in al zijn facetten.

De ene keer gaat het er zeer deprimerend aan toe zoals in "Meine Rug ist hin" uit Faust van von Goethe dat Sanja Mitrovic in het Engels brengt. Mitrovic staat solo op de buhne. Vijf micro's op een rij. Zeer doeltreffend, want voor een stuk ook werwijzend naar het propaganda-apparaat uit de oorlog. Ze zet haar microstatief zeer hoog wanneer ze "I didn't had the courage to die alone. Please God make him call me back" zingt. Het onbereikbare proberen te bereiken in een zeer kwetsbare vorm. Prachtig.

© Bert Hertogs

Lees meer