Lost Is My Quiet Forever

Bombastisch barok blijft hangen

uit: 8weekly.com 2/10/2008

Nicole Beutler, afkomstig van de School Voor Nieuwe Dansontwikkeling brengt na The exact position of things (2005) en Enter Ghost (2006) het laatste deel van haar trilogie: Lost is my quiet forever. In deze voorstelling zet ze haar fascinatie voor de omgang met theater voort. Ook onderzoekt ze wederom de relatie tussen performer en toeschouwer, ditmaal met een misinterpretatie van een barokopera. Je ziet vlagen uit voorbijgaande tijden, waarbij de codes steeds opnieuw worden bevraagd. Connotaties uit de zeventiende en achttiende eeuw; feestelijkheid en weelde worden argeloos afgewisseld. Dan weer zijn de scènes stabiel, dan weer onvoorspelbaar. Het is dans binnen de kaders van performance.

Dit laatste deel van Beutlers triologie is een misinterpretatie van een barokopera. Een beeldende ervaring waarin vanaf de eerste seconde een totaalbeleving wordt geboden. Het begint dan ook heftig. Als publiek zit je in een rechthoek rondom het speelvlak. Al snel wordt het pikkedonker en hoor je enkel Maurits Musch, countertenor en Monica Page, soprano. Daarna vervolgt de voorstelling met harde beats waarop de dansers, spelers (drie mannen en twee vrouwen) al huppelend binnenkomen. In hun witte kniekousen, lakeischoenen en okerkleurige kraagjes springen ze wat af. Het oogt zeer energiek, de stemming zit erin. Je bent in ieder geval wakker en dit blijf je de resterende anderhalf uur. Dat is knap gedaan.

Dit heftige begin wordt vervolgd door het creëren van levende sculpturen. Gezamenlijke poses die verwijzen naar beelden uit de barokperiodes. Je ziet gekwelde heiligen en weelderige dramatische vormen. Hier is een studie aan vooraf gegaan, Beutler heeft zich goed ingelezen. Iets wat overigens in meerdere details naar voren komt zoals de microfoon die naar beneden komt en waarschijnlijk verwijst naar de theatrale machinerie uit de barokperiode.

Bijzonder opmerkelijk is de wijze waarop Beutler de kwaliteiten van haar spelers heeft benut. Hoe ze Hester van Hasselt levensecht laat huilen; het geeft een ritme, bezorgt kippenvel en is in combinatie met de bewegingen die ze maakt een prachtig beeld. Of hoe ze de jonge mimespeler Niels Kuiters neerzet als androgyne hofnar en hem de meeste bizarre en soepele beweging laat uitvoeren, dit alles getuigt van professionaliteit.

Bombastisch barok blijft hangen
Zijn er dan helemaal geen minpunten te vinden aan deze voorstelling? Helaas wel. Als danser Pedro Ines in de microfoon klaagt over de wereld komen zijn heftige teksten al snel pretentieus over. De koppeling met de dood en de existentie is hier makkelijk gevonden maar niet geheel onderbouwd. Ook vraag je je sporadisch in de wirwar van dramatiek af wat Beutler precies met deze voorstelling wil zeggen. Waar wil ze heen? Wat vindt ze bijvoorbeeld zelf van deze poses? Is het satire of adoratie? Een vraag die ook naar voren kwam bij de poses van haar work-in progress: Le sylphide. Deze ongrijpbaarheid laat je als toeschouwer soms in het ongewisse en vertwijfeld achter.

Toch overwint deze keer haar gevoel voor smaak. De prachtige kostuums, de muziek die de ruimte volledig openbrak, het sfeervolle licht en het tikkeltje humor. Dit alles maakt Lost is my quiet forever een zeer bevredigende afsluiting van haar trilogie. Het bombastische barok blijft hangen. Iets wat je laat snakken naar de artistieke reflectie van deze maakster op actualiteiten, thematieken en stromingen uit de eenentwintigste eeuw.

© Leonie Kuipers

Lees het artikel