Nicole Beutler Projects ontvangt voor het werk van Nicole Beutler structurele subsidie van het Fonds Podiumkunsten en de gemeente Amsterdam voor de periode 2017-2020.ARTISTIEKE LEIDING
Nicole Beutler

ARTISTIEKE ASSISTENTIE
Justa ter Haar

ZAKELIJKE LEIDING & INTERNATIONALE VERKOOP
Sanne Boersma

PRODUCTIE
Floor Cremers

TECHNISCHE PRODUCTIE
Prem Scholte Albers

HOOFD MARKETING & PUBLICITEIT
Mayke Klomp

MEDEWERKER MARKETING & PUBLICITEIT
Naomi Wallenburg

STAGIAIRE MARKETING & PUBLICITEIT
Barbera Drion

INTERNATIONALE VERKOOP
Jimmy-Pierre de Graaf

ACQUISITIE EN TOURNEEPLANNING
Theaterzaken Via Rudolphi

Contact>>ONS BESTUUR
Wendy Veerman (Medewerker VSB-fonds, voorzitter)
Sarah Berckenkamp (Zelfstandig projectmanager in de cultuursector, secretaris / interim-voorzitter )
Martine Dekker (Directeur Cinedans, penningmeester)
Quirijn Bongaerts (Advocaat bij Bynkershoek)
ANBI
Onze stichting heeft de ANBI status.

Statutaire naam: stichting nb

RSIN fiscaal nummer: 8206.99.548

De stichting heeft ten doel: het verrijken van de cultuur door middel van ontwikkeling en onderzoek op het vlak van theater, ontmoetingen en dialoog tussen kunstenaars van verschillende disciplines en alles wat hiermee in de ruimste zin verband houdt of bevorderlijk is.

Beloningsbeleid volgens de cao van de Nederlandse dans. Het bestuur is onbezoldigd.

Jaarverslag 2018

Nicole Beutler werd in 1969 geboren in München, Duitsland. Na een opleiding Duitse letterkunde en een beeldende kunststudie aan de kunstacademies van Münster en München, kwam Beutler in 1993 naar Nederland om te studeren aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) van de Amsterdamse Theaterschool. Daar ontwikkelde ze zich tot een theatermaker met een grensvervagende visie op beweging binnen de context van theater, dans, beeldende kunst en muziektheater. Tussen 2004 en 2009 maakte Nicole Beutler haar werk binnen het makerscollectief LISA. Sinds 2009 leidt ze haar eigen gezelschap: Nicole Beutler Projects.

Nicole Beutler ziet zichzelf als een componist van beweging, tekst, scenografie en muziek in een theatrale ruimte. Haar voorstellingen kenmerken zich door een abstracte, vaak conceptuele vormentaal die sterk gerelateerd is aan beeldende kunst. Symmetrie en symboliek zijn Beutlers werk niet vreemd. Inhoudelijk verhouden de voorstellingen zich altijd tot diepmenselijke vraagstukken die Beutler zo dicht mogelijk probeert te benaderen. Als regisseur fileert Beutler haar materiaal, tot er een kaalgeslagen kern overblijft die de ziel blootlegt.

Alle theatrale elementen in een stuk van Nicole Beutler hebben waarde en betekenis; ze worden zorgvuldig in de ruimte geordent en tegenover elkaar geplaatst. Beeld, geluid, humor, tekst, beweging, muziek, contact, emotie, uitbundigheid en schoonheid zijn middelen waarmee de toeschouwer, via alle zintuigen, in lijf en geest beroerd wordt. Disciplines worden in Beutlers werk als vanzelfsprekend overstegen als de ene keer dans, de ander keer muziek en de volgende keer tekst meer nadruk krijgt.

Het opzoeken van samenwerkingen is een essentieel onderdeel van Nicole Beutlers prakijk. Ze werkt veelvuldig samen met gezelschappen en makers die nieuwe invloeden meebrengen; het poppentheater van Ulrike Quade Company (o.a. Antigone), het vernieuwende muziektheater van Silbersee (DIDO DIDO), de urban danswereld van DOX (ROLE MODEL), pianist Tomoko Mukaiyama (SHIROKURO) of de filmmakers Helena Muskens en Quirine Racké (dansfilm DIAMOND DANCERS, 7: TRIPLE MOON). Zo weet Nicole Beutler haar publiek steeds nieuwe perspectieven te bieden. Met alle theatrale middelen tot haar beschikking, voert ze de toeschouwer door een associatief universum in het eigen hoofd en lijf, in de hoop hem of haar even los te weken uit de vastgeroeste gedachtenpatronen van alledag.

Beutler werkt veel samen met haar vaste geluidsontwerper en partner Gary Shepherd, lichtontwerper Minna Tiikkainen, toneelschrijver Magne van den Berg, dansers Marjolein Vogels en Hillary Blake Firestone en kostuumontwerper Jessica Helbach.

In 2018 werd Nicole Beutler onderscheden met de Gieskes-Strijbis Podiumprijs voor kwaliteit en diversiteit in de podiumkunsten. De voorstellingen LIEFDESVERKLARING (2015) (een samenwerking met Magne van den Berg en het Belgische jongerentheater fABULEUS ) en 1: SONGS (2009) werden geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. In 2014 werd de productie SHIROKURO bekroond met de Dioraphte prijs en genomineerd voor een Gouden Zwaan voor de beste dansproductie van het seizoen. 1: SONGS won in 2009 het de VSCD Mimeprijs.