NBprojects realiseert de projecten van choreograaf en curator Nicole Beutler, vaak in samenwerking met andere kunstenaars en organisaties.

De initiatieven van NBprojects zijn diep geworteld in het verlangen om voorwaarden te scheppen voor uitwisseling en reflectie binnen een artistieke praktijk die als vanzelfsprekend verder gaat dan de grenzen van de gevestigde disciplines. Wat de discipline ook moge zijn, de belangrijkste motivatie ligt in het verlangen om uitgesproken te denken, om de instabiliteit van de rede ter discussie te stellen. Het is sterk gemotiveerd door het verlangen om tegen ideologieën te werken en door het verlangen om ruimte en voorwaarden te creëren voor ontmoetingen. Deze motivatie leidt tot performance projecten, installaties, boeken, alsmede tot het samenstellen van conferenties, lezingen en festivals.


NBprojects ontvangt voor het werk van Nicole Beutler opnieuw structurele subsidie van het Fonds Podiumkunsten en de gemeente Amsterdam voor de periode 2017-2020.ARTISTIEKE LEIDING
Nicole Beutler

ZAKELIJKE LEIDING & INTERNATIONALE VERKOOP
Sanne Boersma

PRODUCTIE
Lisa Corsten

PUBLICITEIT
Mayke Klomp

DRAMATURGIE + ARTISTIEKE ASSISTENTIE
Justa ter Haar

ZAKELIJKE ASSISTENTIE, PRODUCTIE BIJZONDERE PROJECTEN
Naomi Wallenburg

TECHNISCHE PRODUCTIE
Hans-Peter Hulsscher

VERKOOP IN NEDERLAND
RudolphiONS BESTUUR
Wendy Veerman (Medewerker VSB-fonds, voorzitter / tijdelijk non-actief)
Sarah Berckenkamp (zelfstandig projectmanager in de cultuursector, secretaris / interim-voorzitter )
Martine Dekker (Directeur Cinedans, penningmeester)
Maaike Gouwenberg (Producer / Curator, oa PERFORMA New York City, raad van advies)
ANBI
Onze stichting heeft de ANBI status.

Statutaire naam: stichting nb

RSIN fiscaal nummer: 8206.99.548

De stichting heeft ten doel: het verrijken van de cultuur door middel van ontwikkeling en onderzoek op het vlak van theater, ontmoetingen en dialoog tussen kunstenaars van verschillende disciplines en alles wat hiermee in de ruimste zin verband houdt of bevorderlijk is.

Beloningsbeleid volgens de cao van de Nederlandse dans. Het bestuur is onbezoldigd.

Nicole Beutler (München, 1969) is choreograaf en theatermaker. Na een studie Beeldende Kunst aan de Kunstacademie (Münster en München) kwam zij naar Amsterdam voor de School voor Nieuwe Dansontwikkeling van de AHK, waar zij in 1997 afstudeerde. Haar werk bevindt zich op het grensvlak van beeldende kunst, theater en dans en verhoudt zich altijd tot de wereld. Met minimale middelen en subtiele humor werkt zij aan diep menselijke vraagstukken. Haar voorstellingen zijn op muzikale wijze gecomponeerd en doordrongen van subtiele humor. Steeds opnieuw onderzoekt zij de zeggingskracht van de dans binnen de context van performance en theater. Haar belangrijkste motivatie ligt in het verlangen om tegen ideologieën te werken en om ruimte en voorwaarden te creëren voor ontmoetingen. Deze motivatie leidt tot performance projecten, installaties, boeken, en tot het samenstellen van conferenties, lezingen en festivals. Belangrijke partner-kunstenaars zijn componist Gary Shepherd en lichtontwerper Minna Tiikkainen. Daarnaast gaat ze vaak samenwerkingen aan met kunstenaars uit andere disciplines, zoals concertpianiste Tomoko Mukaiyama, poppentheatermaker Ulrike Quade, mimetheatergroup Kassys en filmmakers Helena Muskens & Quirine Racké.

Tot haar meest recente activiteiten behoren de voorstellingen 5: ECHO - ism ICKamsteram, LIEFDESVERKLARING - ism Magne van den Berg en fABULEUS, 4: STILL LIFE, SHIROKURO - ism concertpianiste Tomoko Mukaiyama en lighting designer Jean Kalman, ANTIGONE - ism poppentheatermaker Ulrike Quade, PIECE - een jongerenvoorstelling ism Magne van den Berg, 3: The Garden, 2: DIALOGUE WITH LUCINDA, 1: SONGS en in december 2010 maakte zij haar eerste dans film: DIAMOND DANCERS- ism de filmmakers Helena Muskens & Quirine Racké. Zij ontving de Dioraphte prijs voor SHIROKURO en de VSCD Mimeprijs voor haar werk 1: SONGS (2009). Meerdere van haar stukken werden geselecteerd voor de jaarlijkse Nederlandse Dansdagen, een selectie van de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen: Several species of small furry animals… (2005), LES SYLPHIDES (2009), 2: DIALOGUE WITH LUCINDA (2010), PIECE (2011) en SHIROKURO (2014).
Van 2004-2009 maakte zij haar werk binnen LISA, het in Amsterdam gebaseerde collectief van de dans/theatermakers. Samen curateerden ze ook festivals en events waarbinnen ontmoeting en reflectie centraal stonden. Sinds 2009 heeft zij haar eigen organisatie met de naam NBprojects. Zij is partner associate van ICKamsterdam, het Amsterdamse stadsgezelschap voor de dans. NBprojects is huisgezelschap bij Frascati Theater in Amsterdam, tourt door heel Nederland en op buitenlandse podia en festivals.

Nicole zet zich steeds in voor projecten die reflectie immanent aan de materie „theater“ als live-art op gang brengen. Met deze motivatie curateerd zij verschillende events: jaarlijks WE LIVE HERE: An Academy ism Marijke Hogeboom (AHK) en Andrea Bozic (Tilt), in 2014 COME TOGETHER: Beauty, Bauhaus & The Beast, zij is medeoprichter van de website en magazine PERFORMANCE PLATFORM, in curateerde ze 2011 BACK TO NATURE en GARDENING #1 ism het Goethe-Institut te Amsterdam. In 2009 was ze co-curator van de lezingencyclus THE OLD BRAND NEW in de Stadschouwburg in Amsterdam in samenwerking met De Appel, If I can’t dance, AHK, DAI. Als curator Dans en Performance was Nicole Beutler meer den twee jaar verbonden aan Frascati en o.a. medeverantwoordelijk voor het programma van het SOMETHING RAW FESTIVAL voor nieuwe dans- en performance-kunstenaars (2008-2010).
Nicole is ook performer, oa. was zij jarenlang op tournee met THE SHOW MUST GO ON van Jérôme Bel. Zij werkt regelmatig als artistiek adviseur en gastdocent aan de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling, Moderne Theaterdans en Mime Opleiding, allen onderdeel van de Theaterschool binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Nicole is moeder van één kind.

Aan onze projecten werken en werkten in de afgelopen jaren mee:

MUZIEK COMPOSITIE
Gary Shepherd / DJ Streamer (sinds 1999)

LICHTONTWERP
Minna Tiikkainen (sinds 2002)
zonk.net/mt

PERFORMERS EN MEDE-MAKERS
Hillary Blake Firestone, Marjolein Vogels, Christian Guerematchi, Benjamin Kahn, Patrick Schmatzer, Pedro Ines, Madelyn Bullard, Cherish Menzo, Joao Dinis Pinho, Niels Kuiters, Giulio D’Anna, Hendrik Willekens, Kelly Hirina, Dereck Cayla, Inge van Huijkelom, Maurizio Giunti, Marlinde Vos, Ibelisse Guardia Ferragutti, Mitchell-lee van Rooij, Hannah Ringham, Esther Snelder, Jarid Rychtarik, Bas van Rijnsoever, Michele Rizzo, Cat Smits, Esther Natzijl, Hester van Hasselt, Sanja Mitrovic, Naiara Mendioroz, Javier Vaquero Ollero, Aimar Perez Gali, Rozemarijn de Neve, Bojana Mladenovic, Katy Hernan, Marta Reig Torres, Charlotte van den Reek, Carola Baertschiger, Maurits Musch (countertenor), Monica Page (pop-sopraan), Paz Rojo, Lucas Condro, Anne Rooschüz, Claire Fleury, Ricardo Santana, Mark Poysden

ARTISTIEKE SAMENWERKING
Justa Ter Haar, Magne van den Berg (1: Songs, Piece, Liefdesverklaring), Bojana Mladenovic (2: Dialogue with Lucinda), Ty Boomershine (2: Dialogue with Lucinda), Giulio d’Anna (1: Songs, Lost is my quiet forever), Hester van Hasselt + Paz Rojo (Les Sylphides), Esther Snelder (Lost is my quiet forever)

DRAMATURGIE EN ADVIES
Felix Ritter, Bojana Mladenovic, Georg Weinand, Igor Dobricic, Jeroen Fabius, Martin Butler

LICHT, GELUID, TECHNIEK
Michael Yallop, Niels Runderkamp, Valentijn Berkhout, Martin Kaffarnik (sinds 2005), Paul Schimmel

KOSTUUM, TONEELBEELD
Jessica Helbach (sinds 2005)

TONEELBEELD Theun Mosk (5: ECHO)
Suze May Sho (3: THE GARDEN) www.suzemaysho.com

VIDEOBEELD Videomachas / Susanna Brenner & Helle Lyshoj (1:SONGS & 5:ECHO)www.videomachas.com

GRAFISCHE VORMGEVING POSTERS EN DRUKWERK
Connie Nijman (sinds 2003)

PERSFOTOS
Anja Beutler (sinds 2003) www.anjabeutler.de

VIDEO REGISTRATIES, TEASER & TRAILER
Videomachas / Susanna Brenner & Helle Lyshoj www.videomachas.com

CONTEXT EN ANDERE ACTIVITEITEN
Andrea Bozic www.andreabozic.com, Marijke Hoogeboom, Inge Koks